A csúsztatott palacsinta, más néven francia palacsinta lényegében rakott, olcsóbb megoldásként akár torta helyett is készíthető.
Hozzávalók:
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vqj
- 15 dkg liszt
- 6 tojás
- 7 dl tej
- dió, lekvár, túró, vagy kakaós porcukor a töltéshez
Csúsztatott palacsinta elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a lágy vajat, a lisztet is hozzákavarjuk, majd a tejet is apránként hozzáadjuk, összedolgozzuk szép simára.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a palacsinta masszába forgatjuk.
Ezután palacsintasütőben felforrósított zsiradékon megsütjük – de csak egyik oldalát, és így csúsztatjuk le a tányérra, egymásra rakva őket.
Még csúsztatás után egyből megszórjuk kakaós porcukorral, vagy más tölteléket simítunk rá, majd jöhet a következő – közben épp sülő palacsinta.
Ha az összest kisütöttük – eredeti recept szerint még forró sütőbe rakjuk pár percre.
Úgy szeleteljük, mint a tortát.
Ha csokiöntettel, vagy egy olvasztott csokoládéval leöntjük, akkor valóban úgy néz ki, mint egy „soklapos” torta.