Csupa tojás képviselő fánk

A csupa tojás képviselőfánk egyik legfinomabb süteményünk. Sok variációja ismert, ez a régi soktojásos, tojásos krémmel készült változat, minden fölösleges csinnadratta nélkül.

Hozzávalók:

  • 2,5 dl víz
  • 1 csipet só
  • 2 dkg kristálycukor
  • 15 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 10 tojás

Krém hozzávalói:

  • 25- 30 dkg kristálycukor – ízlés szerint
  • 1,25 liter tej
  • 20 dkg liszt
  • 6 tojás

Csupa tojás képviselőfánk elkészítése:

A vizet forrni rakjuk, beledobjuk a vajat, a cukrot, és pici sóval meghintjük. Elkavarjuk. Mikor már a vaj felolvadt, belekeverjük a lisztet, és folyamatosan kevergetve takarékon addig forraljuk, míg a massza már elválik az edénytől. Sercegős lesz.
Lehúzzuk, s azonnal belekeverünk két feltört tojást, majd nagyon alaposan kikeverjük. Most viszont várunk egy kicsit, míg kihűl.
Ekkor egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel alaposan kikeverjük.

Sütőlemezre, vagy lapos nagytepsibe sütőpapírt rakunk, a sütő aljába pedig egy kisebb lábasba vizet rakunk melegedni.

Kiskanállal, vagy nyomózsákból nagyjából három centis halmokat rakunk ritkán, hisz hatalmasat nőnek.

190 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon fontos kinyitni a sütőt, csak az utolsó 5 percben tegyük, mert összeesik a fánk.

Amint elkészültek felvágjuk, és a felvágott részt fogjuk megtölteni vanília krémmel.

A tojássárgákat a fele cukorral jól kikeverjük, hozzáadunk egy kis tejet, majd a lisztet, vaníliát.

A tejet felfőzzük, mikor már forró, egy kicsit a tojásos masszához merünk, átkeverjük, majd a masszát a forró tejhez öntjük, s addig főzzük, amíg bugyogni nem kezd, folyton kavarva.

A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, a még meleg krémhez hozzákeverjük lazán a tojásfehérjét, s mindegyik tésztába vagy habzsákból, vagy kanállal jó adag krémet rakunk.

Tetejére helyezzük a tészta másik felét, és enyhén porcukrozzuk.