A meggysarok elkészítése picit több időt vesz igénybe, mint egy átlagos sütié, ellenben a végeredmény igazi jutalom.
Hozzávalók:
- 8 db nagy tojás
- 8 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 2-2 evőkanál kakaó
Krémhez:
- 2 szamóca, vagy puncs ízű pudingpor
- 4 dl tej
- 3 dl meggylé
- 4 evőkanál cukor
- 1/4 kg mascarpone
- 2-3 evőkanál porcukor
Zseléhez:
- 1 liter meggylé
- 2 csomag zselatin (nem tortazselé)
- 1 üveg magozott meggy, vagy 2-3 marék friss,fagyasztott
Tetejére:
- 1 tábla étcsokoládé vagy tortabevonó
- 1 evőkanál olaj
Meggysarok elkészítése:
Először a zselatinos lapot készítjük el, hogy legyen ideje megdermedni, kicsit hosszabb időt vesz igénybe, mint gondolnánk.
A meggylevet felrakjuk melegedni a zselatinporral, majd lehúzzuk. Ha teljesen felolvadt a zselatinpor, és nagyjából kihűlt, akkor az egészet egy közepes méretű tepsibe (nagyjából akkora, amekkorában a piskótákat sütjük majd) Folpackot simítunk, és abba öntjük a zselatinos meggylevet. Magozott meggyel egyenletesen megszórjuk, majd berakjuk a hűtőbe dermedni.
Elkészítjük a két kakaós piskótát.
4 tojást szétválasztunk, a fehérjét felverjük két evőkanál cukorral, a sárgáját kikeverjük két kanál cukorral nagyon habosra.
Ha minden rendben, akkor a sárgáját lazán beleforgatjuk a kemény tojásfehérje habba.
Ezután szitálva hozzáadjuk a 3 evőkanálnyi lisztet és két evőkanálnyi kakaót.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben – nagyjából félóra alatt – készre sütjük.
Utána kivesszük, sütőpapírt lehúzzuk, majd hűlni hagyjuk.
Megsütjük ugyanezzel a módszerrel a másik lapot is.
Ezután elkészítjük a krémet.
A két pudingport a cukorral, pici tejjel kikeverjük, majd a tej és meggylé keverékében szokott módon sűrű pudinggá főzzük. Letesszük hűlni lefedve.
Ha meghűlt, akkor hozzákeverjük a mascarponét, két evőkanál porcukrot, és nagyon alaposan habosítjuk, nem kell nagy fokozatosan, csak szépen, módszeresen.
A mascarponés krémet két egyenlő részre osztjuk.
Elővesszük mindkét kakaós piskótát, mindkettő tetejére rákenjük a fele-fele krémet.
Egyik lapot tálcára helyezzük, erre fogjuk ráfektetni a már megkeményedett meggyes zselét.
Kis ügyességgel magából a tepsiből is ráboríthatjuk, de akár a Folpackon lévő meggyes zselét egy tálcára, vagy tepsire rakhatjuk, és ráfordítjuk a másik megkent piskótánkat.
Lehúzzuk a zselés rétegről a fóliát, majd jöhet a másik, már megkent lap.
Zselés rétegre a krémmel.
Tehát:
piskóta
krém
zselé
krém
piskóta
Tetejét lekenjük csokoládéval.
A csokit feltördeljük, mikróban, vagy gőz felett fellazítjuk, belekeverünk egy kanál olajat, és a tészta tetejére öntjük, majd elsimítjuk.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, de előtte egy-két óra pihi hűvös helyen nem árt neki.