A csörögefánk egy olyan régi sütemény, melyet mai napig szívesen fogyasztunk. Elkészítése viszonylag egyszerű, s mégis – már csak kinézete miatt is – különleges. 1-2 napig tökéletes, édes harapnivaló.
Hozzávalók:
- 60dkg liszt
- 1/2 sütőpor
- lapos mokkáskanál só
- 2 kanál kristálycukor
- 10 dkg vaj, vagy margarin (sütő)
- 2-3 tojás mérettől függően
- 4 evőkanálnyi tejföl
- olaj
- porcukor a szóráshoz
Csörögefánk elkészítése:
Egy tálba szitáljuk a lisztet és a sütőport. Belemorzsoljuk a vajat, vagy margarint.
Utána mehet bele a többi hozzávaló, a cukor, só. Elkeverjük.
A tejfölt és a tojásokat csak ezután adjuk hozzá, majd összegyúrjuk az egészet. Ha nem áll még össze, akkor egy kis tejföllel pótoljuk. A tészta állaga inkább kemény lesz.
Lisztezett deszkára rakjuk, és kinyújtjuk 5 mm vastagságra, s nekünk tetsző azonos méretú formát – négyszög, téglalap, háromszög – vágunk belőle késsel, vagy derelyemetszővel.
Mindegyik közepén néhány centis függőleges metszést is ejtünk.
Ezután a tészta egyik végét aláhajtjuk, s áthúzzuk alulról a lyukon keresztül, így megkapjuk az általunk is ismert csöröge formát.
Forró, bő olajban sütjük (nehogy túlhevítsük) s még melegen porcukorba forgatjuk, így szépen rátapad.