A pulykanyak leves azok kedvence is lehet, akik amúgy idegenkednek a pulyka jellegzetes ízétől. Leveshez ez a része egyszerűen tökéletes. Omlós, és rendkívül ízletes.
Hozzávalók:
- 1-1,5 kg pulykanyak
- 3-4 db sárgarépa
- 1-2 petrezselyem gyökér
- 1/2 db zeller (a kicsi, akkor egész)
- 1/2 db karalábé
- 1 db zöldpaprika
- 1 db burgonya
- 1 db vöröshagyma
- 1 kisebb csokor petrezselyem
- 1-2 szál zellerlevél is jól jön
- 1 evőkanál só
- 5-10 db szemesbors
Pulykanyak leves elkészítése:
Egy fazékba rakjuk a kedvünk szerint feldarabolt pulykanyakat, hidegvizet öntünk rá, és felrakjuk forrni. Amint felforrt levesszük teljes takarékra, és hagyjuk csendesen főni.Túl sok vizet ne tegyünk hozzá, csak egy-két ujjnyival többet, mint ami eltakarná a csontokat. Ha pótolni kell fővés közben, akkor mindig csak ennyire pótoljuk fel.
Megtisztítjuk a zöldségeket, hosszára felvágjuk a répát, petrezselymet. Zellert daraboljuk, karalábét is ahogy szeretnénk a levesben.
Nagyjából egy óra múlva leszedjük a habját, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és főzzük tovább, csendesen.
Ha elkészült kiszedünk belőle kb. fél litert, és befőzzük benne a tésztát.
Akkor jó, ha a csontról egy kis piszkálással is már szálával válik lefele a hús.