Az orjaleves egykor a disznótorok egyik fő fogása volt, mára inkább ünnepli első fogás. Nem véletlen, hisz rendkívül finom.
Hozzávalók:
- 1,5 kg csontos tarja
- 1 tarja, vagy karaj húsos csont
- 4-5 sárgarépa
- 3-4 petrezselyem gyökér
- 1 közepes zeller
- 1 közepes karalábé
- 1 vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 10 szem bors
- 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió
- 1 evőkanál só
- néhány levél petrezselyemzöld
Orjaleves elkészítése:
Az orját a húsos csonttal együtt felrakjuk főni. Annyi vizet rakjunk rá, ami teljesen elfedi.
Mikor felforrt, akkor leszedjük a habját, és a tűzhelyet takarékra állítjuk.
Mehet bele a bors és a só is.
Míg fő, addig megtisztítjuk a zöldséget, megmossuk, daraboljuk. Nem kell kockára, vagy karikára vágni.
1-2 óra alatt nagyon lassan készre főzzük.
Ha már majdnem puha a hús, akkor hozzáadjuk a zöldségeket.
Ha megfőtt a leves, akkor a zöldséget és csontot, húst kiszedjük belőle, majd magát a levest átszűrjük, hogy szép tiszta legyen.
Előtte hagyjuk egy kicsit állni, könnyebb dolgunk lesz
Pótoljunk annyi vizet, amennyit elfőtt, hozzáadjuk a szerecsendiót, a petrezselyemzöldet egészben, és készre főzzük pár perc alatt.
A tésztát lehetőleg külön főzzük hozzá. Régen csigatésztával készítették, de persze mindenféle levestésztával kiváló.