A sajtos sós perec kiváló sör-, vagy borkorcsolya lehet, ha kicsit fűszerezzük is. Egyszerűen, recept szerint elkészítve csodás rágcsálni való.
Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 25 dkg vaj, vagy sütőmargarin picivel több
- 3 evőkanál sertészsír
- 2-3 tojás mérettől függően
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál sütőpor, vagy szódabikarbóna
- 2 dl legalább 20 százalékos tejszín (esetleg tejföl)
- 1 tojás a tetejére
- 35-40 dkg sajt – lehetőleg zsírosabb – reszelve
Sajtos sós perec elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport, vagy szódabikarbónát, belemorzsoljuk a vajat és a zsírt.
Ezután összedolgozzuk a tojással, tejszínnel, és beleszórunk 20-25 dkg reszelt sajtot, és jól összedolgozzuk. Túl sokáig nem kell, a lényeg hogy összeálljon „sima” tésztává. Ha nem túl lágy jó, ha szükséges pici lisztet gyúrjunk bele.
Fóliába rakva néhány órára hűtőbe rakjuk, majd lisztezett felületen kisebb adagokban kinyújtjuk, perecszaggatóval kiszaggatjuk.
Maradékokat összegyúrjuk, szintén nyújtjuk, szaggatjuk.
Tetejét tojással lekenjük, reszelt sajtba belemártjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 10 perc alatt készre sütjük.