A libanyak pörkölt rendkívül finom pörköltféle, sajnos az ára sem olcsó ahhoz képest, hogy mennyi csont van benne. Viszont az íze kárpótol.
Hozzávalók:
- 1,5 kg vastagabb libanyak darabolva
- 2 evőkanál liba-, vagy kacsazsír, esetleg más zsiradék
- 2-3 fej vöröshagyma
- 1 db tv-paprika
- 1 db kis paradicsom
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 1,5 evőkanál fűszerpaprika
- 1 dkg só
- esetleg 1,5 dl száraz vörösbor
Libanyak pörkölt elkészítése:
A zsíron üvegesre pirítjuk a felkockázott vöröshagymát. Hozzáadjuk a szintén felkockázott tv-paprikát, és a paradicsomot.
Lehúzzuk, belekeverjük a fűszerpaprikát, összetört fokhagymát, a borsot, átkavarjuk, visszarakjuk a tűzre, hozzáadjuk a feldarabolt libanyakat, átkavarjuk, hogy találkozzon minden darab a fűszerekkel, majd felöntjük néhány dl vízzel, lefedjük, és jó puhára főzzük.
Ha közben elfőtte a levét, akkor mindig csak kicsivel pótoljuk.
Akkor jó, amikor a csontról már omlik le a hús.
A végén hozzáadhatunk vörösbort, amivel kb. negyedórát főzzük még.
A libanyak pörkölt kuktában is elkészíthető, a végén főzzük csak nyitottan, hogy a fölösleges levét elfője.