A diós rácsos linzer egyik legfinomabb házi süteményünk. A dió és a lekvár találkozása mindig különleges élményt nyújt.
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj, vagy sütőmargarin
- 20 dkg porcukor
- 3 db tojássárga
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1-2 evőkanál tejföl
- tetejére egy tojás sárga
Töltelék:
- 30 dkg darált dió
- 25 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojás fehérje
- sárgabarack lekvár a tészta kenéséhez
Diós rácsos linzer elkészítése:
A lisztet-sütőport átszitáljuk, belemorzsoljuk a vajat, vagy margarint, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, cukrot, tejfölt, tojások sárgáját, és összegyúrjuk. Letesszük pihenni.
A tojásfehérjét a cukorral, a reszelt citromhéjjal felverjük habnak, beleforgatjuk a darált diót is.
A hűtőben pihentetett tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd 1:2 arányban eldaraboljuk.
A nagyobb részt lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd sütőpapírral bélelt gáztepsibe rakjuk.
A tésztát megkenjük lekvárral, rákenjük a diós habot, majd a maradék harmadnyi tésztából csíkokat sodrunk, és berácsozzuk a tésztát vele. A rácsokat megkenjük tojássárgával,
majd 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából félóra alatt megsütjük.