A csirkepörkölt egy kis tésztával, vagy nokedlivel különlegesen finom főfogás, elkészítése egyszerű, csak néhány dologra kell odafigyelnünk.
Hozzávalók:
- 1 csirke (1,5 kg) feldarabolva, de combból, szárnyból is készíthetjük. (mell túl száraz)
- 2 nagy fej hagyma
- 2 közepes db vöröshagyma
- 1-2 paradicsom
- 1 db nagy tv paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 fakanálnyi zsír, vagy 2 evőkanál olaj
- 1-2 evőkanál fűszerpaprika
- 1,5-2 dkg só
- mokkáskanál bors
- fél csípős paprika, vagy Piros Arany, vagy Erős Pista és alternatívái ízlés szerint
Csirkepörkölt elkészítése:
A csirkét kisebb darabokra vágjuk – felső comb, alsó comb, farhát ketté, stb.) leöblítjük.
A hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk. A paradicsomot szintén. Paprikát szintén felkockázzuk.
Egy lábasban a zsírt felolvasztjuk, a hagymát üvegesre pirítjuk.
Mikor már üveges, lehúzzuk a tűzről, majd a fűszerpaprikát belekavarjuk.
Ismét felrakjuk melegedni, de már egyből hozzáadjuk a csirkét, átkavarjuk a paprikás szaftban, s egyszer-egyszer megkavarva fehérre pirítjuk.
Ekkor adjuk hozzá a többi fűszert, sót, és a paradicsomot, paprikát is. Csípőspaprikát is ekkor adagoljuk.
Lefedjük, és elkezdjük főzni, közepes lángon.
Ha túl kevés a szaftja, akkor öntünk hozzá egy kis vizet, de ne túl sokat, mert a csirke eleinte sok vizet enged.
Legjobb hozzá a nokedli, vagy a pirított tarhonya, de természetesen fogyaszthatjuk tésztával, vagy burgonyával is.