A csirkebecsinált leves egyfajta raguleve, vagyis hússal készült könnyű leves, tejföllel habarva, savanykásan.
Rendkívül finom ízekkel ajándékoz meg bennünket.
Hozzávalók:
- 1 db konyhakész csirke, vagy csak aprólék
- 1-2 evőkanálnyi zsiradék
- 1 evőkanálnyi liszt
- petrezselyemzöld
- só
- bors
- 1-2 kanálnyi tejföl – persze lehet több is
- parányi cukor
- citromlé
- 1-2 kanálnyi rizs
- 2 kisebb sárgarépa
- 1 kisebb petrezselyemgyökér.
Csirkebecsinált leves elkészítése:
A csirkét megtisztítjuk, feldaraboljuk, pont elég egyszeri étkezésre, ha csak az aprólékját használjuk a levesbe.
A feldarabolt részeket zsiradékon megpirítjuk, hogy fehér legyen.
Ha már jó, felöntjük nagyjából 1-1,5 liter vízzel, és megsózzuk – ízlés szerint. Ekkor adjuk hozzá a megtisztított, és feldarabolt zöldségeket.
Ha a csirke már puha, akkor kimerjük a levesből, egy tálba rakjuk. Pusztán azért, hogy a levéhez jobban hozzáférjünk.
A levét egy kicsit tovább főzzük, de csak néhány percet. Beledobjuk a rizst, átkavarjuk. Felforraljuk, aztán jöhet a habarás.
A lisztet elkeverjük a tejföllel simára, és egy kis meleg lét hozzámerve és kikavarva a többi leveshez öntjük.
A petrezselyemzöldet felaprózzuk, szintén a leveshez adjuk. Megsózzuk, egy parányi cukrot rakunk bele, ettől jobban kijönnek az ízek, majd egy pillanatra felforraljuk.
A csirke aprólékját visszarakjuk a levesbe, és még egy pici citromlét csurgatunk bele.