A cseszkó szelet egykor kedvelt sütemény volt, krémes finomság, mely ma is megérdemli, hogy ott legyen a vendégváró asztalon.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg zsír, vagy 7 dkg vaj, vagy margarin
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 dl tej
Piskótához:
- 4 db tojás
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
Krémhez:
- 2 db tojás
- 1/2 liter tej
- 3 evőkanál liszt
- 8 evőkanál porcukor
- 25 dkg vaj, vagy margarin
- 1 vanília kikaparva, vagy vaníliáscukor
Cseszkó szelet elkészítése:
Először elkészítjük a kakaós szeletet.
A lisztet leszitáljuk a sütőporral, kakaóval, majd a hozzávalókkal együtt összegyúrjuk. Két felé osztjuk, és két tepsi méretű lapot nyújtunk, ehhez jó vékonyra kell nyújtani a tésztát.
Sütőpapírt rakunk a tepsi hátuljára, és azon sütjük ki, villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt megsütjük.
Sütőpapírral együtt lehúzzuk a tepsiről, lerakjuk hűlni.
Mindkét lappal így járunk el.
Elkészítjük a piskótát is.
Akár hagyományos módon, külön felverve a fehérjét a cukorral, kikeverve a tojások sárgáját a cukorral, akár egyszerre is dolgozhatunk, egész tojásokkal. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, és abban a tepsiben, aminek a hátulján a barna tésztát sütöttük, sütőpapírra kenjük és megsütjük nagyjából 20-25 perc alatt, szintén 180 fokon.
Közben megfőzzük a krémet.
A szükséges lisztet pici tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is. Hozzáadjuk a felkevert tojást, a vaníliát, majd felfőzzük az egészet, besűrítjük.
Mikor meghűlt belekeverjük erőteljesen a lágy margarint is a porcukorral. Jól dolgozzuk ki, szinte habosra.
Egy tepsire, vagy nagy tálcára rárakjuk a kakaós lap egyikét, rákenjük az elkészített, meghűlt krém egyik felét, majd ráhelyezzük a piskótát, mehet rá a krém másik fele, ezután pedig lefedjük a másik kakaós lappal.
Egy éjszakára hűtőbe rakjuk, utána szépen szeletelhető.
Tetejét megszórhatjuk porcukorral, de anélkül is finom.