A cseh fánk – tarkedli elkészítése alapjában véve egyszerűbb, mint az általunk készített, s bár sütő is szükséges hozzá, érdemes nekivágni a kalandnak, hisz a végeredmény lenyűgöző lesz.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 kisebb tojás
- 0,5 liter tej
- 4 evőkanál cukor
- zsiradék a kisütéséhez
- lekvár a fogyasztáshoz
Cseh fánk – tarkedli – talkedli elkészítése:
A lisztet átszitáljuk egy tálba, majd a közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kisebb pohárnyi tejet, pici cukrot, és elkavarjuk – megvárjuk, míg felfut benne.
Utána a megkelt élesztőhöz kavarjuk a tojások sárgáját, hozzáadjuk a sót, a tejet, a cukrot, és jó alaposan kikavarjuk, lehetőleg – akárcsak a magyar fánkot – fakanállal. Így levegősebb lesz.
Ezután letakarjuk, közel egy órát kelesztjük, majd a két tojás keményre vert habját még belekeverjük, utána ismét lerakjuk pihenni melegen letakarva, de már csak negyedórára.
Tarkedli sütőben sütjük, vagy tükörtojás sütőben.
Olvasztott zsírba mártott kanállal szaggatjuk a tésztát, a sütőbe rakjuk, és szépen, nyugodtan sütjük, hogy legyen ideje átsülni.
Meghintjük porcukorral még melegen, és lekvárral fogyasztjuk. Vagy akár magában, ahogy szeretjük.