A csányi mézes krémes egy kakaós mézeslap alapú süti vajas krémmel összefogva. Az egyszerűségen alapul. Kis csavarral különlegessé tehetjük, ha a krém készítésekor fele cukrot mézzel helyettesítjük.
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 6 dkg vaj, vagy margarin
- 8 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál méz
- 1 teáskanál, vagy 2 mokkáskanál szódabikarbóna
- 45 dkg liszt
Krémhez:
- 6 dl tej
- 6 evőkanál liszt
- 20 dkg porcukor (vagy 10 dkg porcukor, 4-5 evőkanál méz)
- 25 dkg vaj, vagy margarin
- 1-2 csomag vaníliás cukor
- porcukor a tetejére
Csányi mézes elkészítése:
A vajat a porcukorral, mézzel, szódabikarbónával és a tojásokkal kikeverjük, gőzön alaposan átkavarjuk, felmelegítjük, majd még így – melegen – a lisztet is hozzádolgozzuk.
A tésztát 4 felé osztjuk, majd lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk, és a tepsi hátuljára rakott sütőpapírra helyezzük.
Így sütjük mindegyik lapot néhány perc alatt, 180 fokra előmelegített sütőben.
Ha kisültek, akkor lerakjuk őket hűlni.
Elkészítjük a krémet: A lisztet a tej egy részével simára keverjük, a többi tejet felrakjuk főni. Mikor már majdnem forr, akkor egy kis forró tejjel a kikevert masszát hígítjuk, majd a többihez öntve, folytonos kevergetés mellett készre főzzük. Lerakjuk letakarva hűlni.
Ezután a vajat a porcukorral (esetleg fele mennyiségű mézzel) és a vaníliával alaposan habosra keverjük – aztán a két krémet dolgozzuk össze. A krémet három részre osztjuk, majd megtöltjük vele a tésztát. Tetejét lenyomjuk, hogy a krém egyenlősödjék, legjobb, ha a tepsit, amiben sült (közé egy sütőpapír réteget rakunk) ráfordítjuk.
Egy éjszakára hidegre rakjuk, hogy átpuhuljon.
Másnap megszórjuk porcukorral a tetejét, és szeleteljük.