A citromos szelet rendkívül üdítő, kellemes sütemény, eteti magát – legnagyobb probléma vele, hogy nagyon gyorsan fogy…
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 10 evőkanál cukor
- 10 evőkanál liszt
- 1 dl víz
- 1 dl olaj
- 1 csomag sütőpor
Krémhez:
- 2,5 dl tej
- 1 egész csomag vaníliás pudingpor
- 8 evőkanál cukor
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 1 nagy citrom leve
- 1 nagy citrom reszelt héja
Tetejére:
- 10 evőkanál cukor
- 1 nagy citrom leve
- 1-2 evőkanál víz
Citrom szelet elkészítése:
Először megsütjük a piskótát.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral alaposan kikeverjük. A felforrósított vizet fokozatosan hozzákeverjük, majd az olajat is. Közben állandóan kevergetjük.
A lisztet és a sütőport aztán a tojásos masszába keverjük lassan, fokozatosan, átszitálva.
Ezután a tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a tojássárgás keverékbe forgatjuk.
Ezután egy nagy gáztepsiben tepsiben, melyet sütőpapírral kibéleltünk – megsütjük a piskótát. Előmelegített sütőben, 180 fokon.(mintha piskóta tekercshez sütnénk alapot)
Ha kisült – lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd hűlni hagyjuk.
Mikor kisült – 4 egyenlő részre vágjuk, amit majd később megtöltünk egymásra helyezve.
Elkészítjük a krémet is.
A vaníliapudingot a tejjel és cukorral elkészítjük, lerakjuk hűlni, de időnként átkeverjük, hogy ne bőrösödjön. Mehet bele a citromlé, a reszelt citromhéj, és a vaj is, ezekkel aztán nagyon alaposan kikeverjük.
A krémet három részre osztjuk, és először az első lapot, majd még kettőt átkenünk vele. Utolsó krémrétegre rárakjuk a negyedik lapot, és arra mázat kenünk.
A mázhoz a cukrot a citromlével és egy pici forróvízzel kikeverünk jó alaposan, hogy a cukor már teljesen elolvadjon, majd a piskótára öntjük és elsimítjuk.
Hűvös helyre rakjuk, míg megdermed a máz, szeletelni forró vízbe mártott késsel fogjuk.