A citromos kalács könnyedségével, csodálatos ízével, illatával fontos része lehet akár egy ünnepi asztalnak is. Elkészítése egyszerű, az eredmény nagyszerű.
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 30 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- kis csipet só
- 2 csomag vaníliás cukor, vagy 2 evőkanálnyi vanília aroma
- 15 dkg teavaj
- forma kikenéséhez vaj vagy margarin
Tetejére:
- 2 evőkanál porcukor
- 1 citrom leve
- parányi víz
Házi citromos kalács elkészítése:
A tojásokat a cukorral együtt nagyon alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, sütőport, beleszórjuk a sót, és nagyon alaposan kidolgozzuk.
A biocitromok héját lereszeljük, a tésztához adjuk, mehet bele már a vanília és a vaj is, és jól kidolgozzuk ezekkel is.
Egy kenyérformát, vagy egy nagyobb őzgerincformát kikenünk vajjal, majd a tésztát belehelyezzük, elegyengetjük.
Közben már a sütőt előmelegítettük 170 fokra, és jó félóra alatt szép pirosra sütjük.
Nem vesszük ki a tepsiből, hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, akkor kiborítjuk, majd citromos-cukros mázzal bevonjuk.
A cukrot a citrom levével, és lereszelt héjával átkavarjuk, pici vizet adunk hozzá, és felforraljuk, hogy habozni kezdjen. Ekkor levesszük a tűzről, a kalácsra borítjuk, és vékonyan bevonjuk vele.
Dermedés után fogyasztható.