A brokkoli krémleves egy pépesített brokkoli leves, ami persze más zöldségeket is tartalmaz, s igencsak tápláló étel. Első fogásnak bármikor tökéletes.
Hozzávalók:
- 30 dkg húsos csont – helyette 1 leveskocka is megteszi
- 1 szép szál sárgarépa
- 1 átlagos petrezselyem gyökér
- nagyjából sárgarépa súlyő zeller
- 1/2 kg brokkoli
- 2 kanálnyi vaj, vagy más zsiradék
- 1 evőkanálnyi liszt
- 1,5 dl tejszín
- 2 db tojás
- pici citromlé
- reszelt sajt 5 dkg
- só
- bors
- reszelt szerecsendió mákszemnyi
- pici gyömbér reszelve
- ecet ízlés szerint
Brokkoli krémleves elkészítése:
A csontból, vagy leveskockából levest főzünk úgy, hogy hozzáadjuk a sárgarépát, petrezselymet, zellert.
A brokkolit megtisztítva belerakjuk a már nagyjából elkészült levesbe, és ízesítjük a fűszerekkel. Puhára főzzük.
Elkészítjük a világos rántást, majd sűrítjük vele az ételt. Ekkor ízesítjük kedvünk szerint citromlével.
Ezután levesszük a túzről és átmixeljük, vagy áttörjük. Természetesen a csontot előtte kivesszük belőle.
A tejszínt és a tojások sárgáját összekeverjük, és a félrehúzott, még forró levesbe keverjük.
A tetejére pedig egy parányi vajat rakunk, mely ráolvad. És egy kis reszelt sajtot, de ezt már tálaláskor.
Főzhetünk hozzá keménytojást is, ilyenkor a tányérba rakjuk a megtisztított tojást, és rámerjük a krémlevest.
Nagyon tápláló, egészséges. Fogyasztható zsemlekockával is.