A briós kelt tésztából készült, pillekönnyű fonott kalács, melyet csigavonalban tekernek fel, tetejére pedig általában cukrot szórnak.
Francia péksütemény – brioche – ők sütötték először, de valljuk be, nekünk magyaroknak is igencsak kedves. Egy pohár tejjel, vagy kakaóval nagyon-nagyon finom falat, és tényleg – egy ember simán megbirkózik vele.
Nézzük, mik a briós hozzávalói:
- 3 dl tej
- 8 dkg vaj, vagy margarin
- 8 dkg cukor
- 4 dkg élesztő
- 2 tojásnak a sárgája
- csapott kávéskanálnyi só
- 1/2 csomag mazsola – 5 dkg
- 60 dkg finomliszt
A kalács elkészítésének módja:
3 dl tejben felolvasztunk 8 dkg margarint, és feloldunk 8 dkg cukrot. Hűlni hagyjuk, majd hozzáadunk 4 dkg élesztőt, amit hagyunk felfutni.
Ezután mehet hozzá 2 tojássárgája, 1 csapott kávéskanál só, fél csomag mazsola, és végül 60 dkg liszt. Alaposan kidolgozzuk — nem kell megijedni, a tészta keményebb lesz, nem átlagos magyar kalácsféle.
Félórára lerakjuk lisztezve, letakarva pihenni, kelhessen a duplájára, majd jól átdagasztjuk, és letesszük még félórára pihenni.
Ha a tészta megkelt, akkor nagyjából 16 részre osztjuk.
A formázása rendkívül egyszerű:
Minden egyes darabot 20-30 centi hosszú, ujjnyi vastagságú hengerré nyújtjuk, sodorjuk. Nem szabad nagyon alálisztezni, mert akkor csúszkálni fog, nem sodródni.
Utána ebből csigavonalban tésztát formálunk, az oldalán a végét alányomjuk, a közepén a végét pedig benyomjuk óvatosan úgy, hogy a középső rész magasabb maradjon a szélétől.
Tojással megkenjük, megszórjuk kristálycukorral a lekent részt – főleg a felső részt, aztán lerakjuk pihenni fél órára ismét.
Előmelegített sütőben közepes hőfokon 170 – 180 fokon készre sütjük, szép pirosra. Illata is fenséges.
Az eredeti recept fonott kalácska, annak fonását elmagyarázni simán egy cikkben szinte lehetetlen, viszont Magyarországon ez a forma az elterjedt.