Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Olcsó ételekRetro receptek

Retro cukros briós recept

Zamat Zamat 2024.08.11.
Cukros briós sütemény

A briós kelt tésztából készült, pillekönnyű fonott kalács, melyet csigavonalban tekernek fel, tetejére pedig általában cukrot szórnak.

Francia péksütemény – brioche – ők sütötték először, de valljuk be, nekünk magyaroknak is igencsak kedves. Egy pohár tejjel, vagy kakaóval nagyon-nagyon finom falat, és tényleg – egy ember simán megbirkózik vele.

Nézzük, mik a briós hozzávalói:

  • 3 dl tej
  • 8 dkg vaj, vagy margarin
  • 8 dkg cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 2 tojásnak a sárgája
  • csapott kávéskanálnyi só
  • 1/2 csomag mazsola – 5 dkg
  • 60 dkg finomliszt

A kalács elkészítésének módja:

3 dl tejben felolvasztunk 8 dkg margarint, és feloldunk 8 dkg cukrot. Hűlni hagyjuk, majd hozzáadunk 4 dkg élesztőt, amit hagyunk felfutni.

Ezután mehet hozzá 2 tojássárgája, 1 csapott kávéskanál só, fél csomag mazsola, és végül 60 dkg liszt. Alaposan kidolgozzuk — nem kell megijedni, a tészta keményebb lesz, nem átlagos magyar kalácsféle.

Félórára lerakjuk lisztezve, letakarva pihenni, kelhessen a duplájára, majd jól átdagasztjuk, és letesszük még félórára pihenni.

Ha a tészta megkelt, akkor nagyjából 16 részre osztjuk.

A formázása rendkívül egyszerű:

Minden egyes darabot 20-30 centi hosszú, ujjnyi vastagságú hengerré nyújtjuk, sodorjuk. Nem szabad nagyon alálisztezni, mert akkor csúszkálni fog, nem sodródni.

Utána ebből csigavonalban tésztát formálunk, az oldalán a végét alányomjuk, a közepén a végét pedig benyomjuk óvatosan úgy, hogy a középső rész magasabb maradjon a szélétől.

Tojással megkenjük, megszórjuk kristálycukorral a lekent részt – főleg a felső részt, aztán lerakjuk pihenni fél órára ismét.

Előmelegített sütőben közepes hőfokon 170 – 180 fokon készre sütjük, szép pirosra. Illata is fenséges.

Az eredeti recept fonott kalácska, annak fonását elmagyarázni simán egy cikkben szinte lehetetlen, viszont Magyarországon ez a forma az elterjedt.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékretro receptek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

marhatőgy pörkölt - tőgypörkölt
HúsételekOlcsó ételekRetro receptek

Marhatőgy pörkölt – tőgyepörkölt

Zamat Zamat 2024.08.02.
nokedli
FőételekKöretekRetro receptek

Bányászgaluska

Zamat Zamat 2025.04.26.
Kossuth kifli
Édes süteményekRetro receptekSütemények

Vajas piskóta

Zamat Zamat 2025.04.22.
frankfurti koszorú
karácsonyiRetro receptekSütemények

Frankfurti koszorú, karácsonyi csoda

Zamat Zamat 2024.12.15.
pörkölt
HúsételekhúspótlóRetro receptek

Belsőség pörkölt

Zamat Zamat 2025.02.08.
opera szelet
karácsonyiRetro receptekSütemények

Opera szelet, a francia süti csoda

Zamat Zamat 2024.12.12.
vanília krém
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptek

Régimódi vanília krém

Zamat Zamat 2024.10.12.
zöldborsóleves
LevesekNagyi receptjeiRetro receptek

Magyaros zöldborsóleves galuskával

Zamat Zamat 2025.01.28.
rántott ponty
HúsételekkarácsonyiNagyi receptjeiRetro receptek

Tökéletes karácsonyi rántott ponty

Zamat Zamat 2024.12.12.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up