A borzaska egy népi étel, nevét kinézetéről kapta, nem igazán „jólfésült”, viszont nagyon-nagyon finom.
Hozzávalók:
- 1 kg csont nélküli karaj szeletelve
- 1,5 dkg só
- 60 dkg tisztított krumpli
- fehér, vagy fekete bors mokkáskanálnyi
- 3 db tojás
- 4 gerezd fokhagyma
- 4-5 evőkanál liszt
- 1-2 evőkanál tejföl
- panírozáshoz liszt
- sütéshez zsiradék
- kis pohár tejföl
- 15-20 dkg reszelt sajt
Borzaska elkészítése:
A karajt felszeleteljük ujjnyi vastagra, kiverjük, besózzuk.
A burgonyát lereszeljük, ha túl sok a leve akkor öntsük le róla.
A krumplihoz sót, borsod, tojást adunk, mehet bele az átnyomott fokhagyma is, és annyi lisztet keverjünk bele, hogy lágy lepcsánka tésztát kapjunk.. Ha túl sűrű, akkor adjunk hozzá tejfölt.
Most jön a bundázás.
Először a húst lisztbe forgatjuk, utána jön a lepcsánka massza, majd forró zsiradékban kisütjük.
A tejfölt sózzuk, rakhatunk bele pici fehérborsot is. Kikeverjük. Ezzel kenjük meg a húsok tetejét úgy, hogy erre megy majd a reszelt sajt.
Tepsibe rakjuk a húsokat, tetejére szórjuk az említett sajtot, majd 180 fokos sütőben pár perc alatt a sajtot ráolvasztjuk.