A borzas Kata egy jópofa nevű, egyszerűen elkészíthető sütemény, esélyesen egyik őse lehet a „lusta asszony” tésztáknak.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 4 tojás
- 3 evőkanál tejföl
- 20 dkg margarin, vagy vaj g vaj
- 1 csomag sütőpor
- kedvenc lekvárunk – savanykás
- 30 dkg őrölt dió
- 10-15 dkg cukor
Borzas Kata elkészítése:
A lisztet a sütőporral együtt egy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk a zsiradékot, majd hozzáadunk 15 dkg cukrot, a tojások sárgáját, a tejfölt, és alaposan összedolgozzuk.
Most a tészta egyharmad részét fóliába, vagy zacskóba téve rakjuk be a fagyasztóba.
A kint maradt alapot lisztezett deszkán nagy tepsi méretűre nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt, vagy alaposan kikent tepsibe rakjuk.
Lekenjük kedvenc lekvárunkkal.
A tojások habját a maradék cukorral jó kemény habbá verjük, hozzáadjuk a diót, lazán átkeverjük, majd a lekváron szépen eloszlatjuk.
Most – ha már elég dermedt – kivesszük a harmadnyi tésztát a fagyóból, és nagylyukú reszelőn ráreszeljük a lekváros-habos tésztára egyenletesen.
Előmelegített sütőben sütjük meg, 180 fokon – félóra alatt biztos elkészül.