A borsos tokány ma már ritkán készített húsétel, pedig több figyelmet érdemel – legfinomabb főtt tésztával, vagy nokedlivel tálalva.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb
- 50 dkg kolozsvári szalonna
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 5-6 db paradicsom
- 4-5 db zöldpaprika
- 1 liter víz
- 1-2 evőkanál liszt
- bors bő teáskanál
- 1 dkg só
Borsos tokány elkészítése:
A szalonnát felkockázzuk, és kisütjük.
Míg sül a szalonna megtisztítjuk a vöröshagymát, majd felszeleteljük, ha a szalonna már jó, akkor üvegesre pároljuk vele együtt a vöröshagymát.
A húst csíkokra vágjuk, hozzáadjuk a vöröshagymás-szalonnás zsírhoz, és megpirítjuk fehérre. Ekkor fűszerezzük kedvünk szerint.
A paradicsomot, paprikát felkockázzuk, hozzákeverjük a húshoz, és fedő alatt főzzük. Amikor forrni kezd, akkor hozzáadunk annyi vizet, hogy a húst épp ellepje, majd elkezdjük főzni fedő nélkül – mikor a hús már puha, a víz nagy része elfőtt, akkor egy kis lisztet szórunk rá, elkeverjük, főzzük vele még rövid ideig, s lényegében el is készült.