A boros pogácsa egy viszonylag kevésbé ismert sós sütemény. A bor ellensúlyozza a pogácsa zsírosságát, de ad egy kis plusz ízt is, miáltal különlegesség válik.
Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 25 dkg zsír
- kis pohár kefir
- 3 dkg élesztő
- kis, lapos evőkanálnyi só
- 1,2 dl fehérbor
- 1 tojás a kenéshez
Boros pogácsa elkészítése:
A lisztet leszitáljuk, majd az élesztőt, a margarint és zsírt belemorzsoljuk.
Sózzuk, hozzáadjuk a kefirt, és a bort is.
Lerakjuk pihenni, akár egy éjszakára a hűtőbe mehet.
Lisztezett deszkán nyújtjuk, beirdaljuk, majd kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Sózott tojással lekenjük.
Előmelegített sütőben, 180 fokon szép, pirosra sütjük.