A boldogi nagyrózsa egy országszerte ismert boldogi finomság. Fontos tényező, hogy kell hozzá rózsa sütő forma, amihez sajnos manapság már nehéz hozzájutni.
Hozzávalók:
- 1/2 liter tej
- 5-6 db tojás
- 2 púpos evőkanál cukor
- 1 csipet szódabikarbóna
- 40 dkg liszt
- csipet só
- 2,5 dl olaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz
Boldogi nagyrózsa elkészítése:
A szódabikarbónát parányi tejben feloldjuk, hozzákeverjük a cukrot is, a lényeg hogy feloldódjon.
A tojásokat egy tálba öntjük, és jól felhabosítjuk, majd a tejjel felöntjük, azzal is keverjük habverővel. Hozzáadjuk a feloldott szódabikarbónás cukrot is.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a felhabosított tojásos tej nagy részével felöntjük, és jó alaposan kikavarjuk, hogy lágy nokedli tészta állagú legyen. Mehet hozzá a többi tejes tojás, és szép simára kavarjuk.
Nem kell sokáig pihentetni, nagyjából addig, míg az egy kisebb edénybe öntött olaj felforrósodik. Nem szabad túl gyorsan forrósítani, közepes hőfok elég, viszont alaposan át kell melegednie a formának, 10-15 percig nem árt a lángon hagyni – persze odafigyelve.
Fontos, hogyha mártjuk a formát akkor az egész formát ne merítsük a masszába, mert akkor egyszerűen rajta marad, nem nyílik ki. Nagyjából háromnegyedéig, úgy tökéletes lesz.
A sütőnek viszont bele kell merülnie a forró olajba, hogy egyenletesen sűlhessen.
Nagyjából két perc alatt meg fog sülni, kinyílik, és gyönyörű, aranybarna színt kap.
Ha jól dolgoztunk, akkor könnyen lecsúszik a sütőről. Ezután hagyjuk hűlni, majd porcukrozzuk.
Sütéskor egymás mellé rakjuk le, íze-állaga palacsinta,fánk, és ostya keveréke. Rendkívül mutatós.
A rózsa belsejét meg is tölthetjük akár tejszínhabbal is, de anélkül is izgalmas fogyasztása.