Az almás béles szeletelhető almás tészta, lényegében kalács tésztából készül, egykor sokszor sütötték. A sütőpor a porhanyósságért felel, de elhagyható.
Hozzávalók:
- 1 bögre tejföl
- 1 bögre zsír
- 1 bögre cukor
- 1 vaníliás cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 sütőpor
- kis csipet só
- annyi liszt, amennyit felvesz
- 1 kg alma tisztítva, reszelve
- 2 evőkanál búzadara, vagy zsemlemorzsa
- 2-3 evőkanál cukor
- őrölt fahéj ízlés szerint
Bögrés almás béles elkészítése:
A tésztához való alapanyagokat összegyúrjuk, közepesen lágy tésztát kell kapnunk. (az élesztőt oszlassuk el előtte a tejfölben)
Ezután a tésztából két cipót készítünk, mindkettőt lisztezett deszkán közepes tepsi méretűre nyújtjuk, majd az egyik lapot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
A lapot megszórjuk zsemlemorzsával, vagy búzadarával, rászórjuk a lereszelt almát, megszórjuk fahéjjal kedvünk szerint, és cukorral.
Másik lappal beborítjuk, széleit megnyomkodjuk, tetejét megszurkáljuk.
Sütés előtt kb. 10 percet pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Tetejét megkenhetjük tojás sárgával is.