A korhelyleves jó szolgálatot tesz egy Átmulatott éjszaka után. Egyrészt tartalmas, másrészt savanyúsága nyugtatja a gyomrot.
Hozzávalók:
- 1/2 kg kicsavart savanyú aprókáposzta
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 szál füstölt, száraz csípős kolbász
- 1/4 kg főtt füstölt hús
- 5 db babérlevél
- 1 késhegynyi őrölt fűszerkömény
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 1 kis pohár tejföl
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 2-3 gerezd fokhagyma
Korhelyleves elkészítése:
Először felkockázzuk a szalonnát, kisütjük, a kisült szalonnát kiszedjük, félretesszük.
A kisült zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, később beledobjuk a fokhagymát is.
Beledobjuk a – szükség esetén – kimosott aprókáposztát, majd átpirítjuk.
Mikor már jó, felöntjük 2 liter vízzel.
Ekkor adjuk hozzá a fűszereket. Sóval még csínján bánjunk, mert főzés után derül ki, mennyire sós még a káposzta.
Legalább egy órát főzzük – de nem zubogva, csendesen.
Ekkor hozzáadjuk a felkockázott füstölthúst, és a felkarikázott kolbászt.
A lisztet a tejföllel és a paprikával kikeverjük, majd a már kész levesből merünk hozzá, és átkavarjuk vele – aztán az összeshez öntjük, s pár percet kavargatva főzzük.
Ha szükséges, utána fűszerezzük.