Bejgli szelet ugyanolyan finom, mint a hagyományos bejgli, viszont van egy hatalmas előnye, nem hasad ki…
Hozzávalók:
- 80 dkg liszt
- 30 dkg vaj, vagy margarin
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kis tejföl
- ha szükséges, kb. 1 dl tej
- 1 csipetnyi só
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája a kenéshez
Töltelékhez:
- 40 dkg mák és ugyanennyi dió
- 20 dkg cukor – ugyanennyi a dióshoz
- 2 dl tej – 2 dl tej
- 1 + 1 citrom reszelt héja
- 2 marék mazsola
- 2 kanál méz
- alá esetleg lekvár
Bejgli szelet elkészítése:
A lisztet leszitáljuk, az élesztőt egy kis tejben feloldjuk, hozzáadunk parányi cukrot, és felfuttatjuk.
Az átszitált liszttel összemorzsoljuk a vajat, majd minden hozzávalóval jó alaposan kigyúrjuk, kidolgozzuk, természetesen a felfutott élesztővel is.
A tésztát 6 részre osztjuk, cipőket formálunk belőle.
majd légmentesen letakarva hűtőbe rakjuk néhány órára.
Míg pihen, addig a töltelék hozzávalóit összekeverjük, a cukrot a tejjel felforraljuk, majd a töltelékre öntjük. Összekeverjük, és hagyjuk azt is pihenni.
Fontos, hogy jól kenhető legyen a töltelék, ha szükséges, akkor adjunk még hozzá egy kis tejet.
3 cipóból lesz egy tészta.
Egyenként gáztepsi méretűre nyújtjuk, az első lapot sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, rákenjük a töltelék felét, elsimítjuk, majd lefedjük a másik lappal.
Arra is töltelék megy, melyre a harmadik lapot helyezzük.
Megkenjük tojássárgával, várunk nagyjából 20 percet, majd még egyszer lekenjük vele.
Több helyen megszurkáljuk a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából félóra alatt aranybarnára sütjük.
Kihűlés után szeleteljük.