A bécsi krémes rendkívül csábító finomság. Eleve a krémes krémje, aztán a gyümölcszselé alatta, és tetején a citrom mázas leveles tészta….
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta (1/2 kg)
Krémhez:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 3 dl 30 %-os tejszín
- 6 dl tej
- 3 csomag vaníliás cukor
Zseléshez:
- 20 dkg ribizli, vagy málnalekvár
- 250 ml víz
- 1 csomag tortazselé
Tetejére:
- 1 tojásnak a fehérje
- 10 dkg porcukor
- 1 evőkanál citromlé
Bécsi krémes elkészítése:
A leveles tésztát két egyenlő részre vágjuk, lisztezett deszkán tepsi méretűre – picivel nagyobbra – vágjuk, majd a tepsi hátuljára helyezett sütőpapíron egyenként kisütjük előmelegített sütőben, 200 fokon, nagyjából 10 perc alatt. Előtte szurkáljuk meg.
Ha kétlaposként készítjük, akkor kisütjük a másik tésztát is ugyanígy.
Ha négylaposként, akkor mindkét kisült tésztát majd keresztben egyforma lappá vágjuk.
Egyet elrakunk a tetejére.
Elkészítjük rá a mázat. A tojásfehérjét a citromlével és cukorral felverjük, és szépen elsimítjuk rajta. , majd ha megszáradt, akkor forró vízbe mártott késsel felkockázzuk egyenletesen.
Elkészítjük a zselét is a krém alá. Felbontjuk a tortazselét, feloldjuk a vízzel, összekeverjük a lekvárral, és felforraljuk. Hagyjuk picit hűlni, meg dermedni, majd a legalulra szánt lapra simítjuk.
Most jön a krém főzés. Házikrém lesz, nem pudinggal dolgozunk.
Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét 3 evőkanál cukorral felverjük jó kemény habbá.
A tojások sárgáját a liszttel, 3 evőkanál cukorral, vaníliával, tejszínnel, no és utána a tejjel jó csomómentesre keverjük, majd felfőzzük. Jó sűrűre.
Ha más sűrű, akkor lehúzzuk a tűzről.
A tojásfehérje habot óvatosan hozzákeverjük lazán, minél kevésbé törjük össze.
Ekkor visszahúzzuk a tűzre, majd kb. egy percig még – folyton kevergetve, akár habverővel verve keverjük.
Ezután megtöltjük a lapokat.
Ha két lapunk van, akkor a zselére kenjük a krémet, majd lezárjuk a citrom mázassal.
Ha négy lap, akkor pedig a krémet három részre osztva zselés lap – krém – lap – krém – lap – krém – citrommázas lap sorrendben megtöltjük, majd hidegre tesszük.
Néhány óra múlva fogyasztható.
A citromkrémes lapot kockázva rakjuk rá természetesen. Így lényegesen könnyebb szeletelni.