A barack kifejezetten ünnepi sütemény. Mutatós, időigényes az elkészítése, viszont megéri a ráfordított idő, hisz rendkívül finom. Narancssárga színezéssel narancsot is formálhatunk belőle, és akkor már karácsonyi süti.
Hozzávalók:
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 dl tej
- 20 dkg cukor
- 2 tojás
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- fél dl étolaj
Krémhez:
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 4 kisebb evőkanál baracklekvár (ha narancsosat készítünk, akkor narancslekvár)
- 3 evőkanál kakaó
- 1 evőkanál rumaroma, vagy rum
Szinezéshez:
- piros és zöld ételfesték vagy aroma, narancs készítésnél narancssárga ételfesték, narancs aroma
- kristálycukor
- zöld levél
Barack elkészítése:
Két evőkanál lisztet kikeverjük a margarinnal, cukorral, vaníliával, tojással, tejjel jó alaposan.
A sütőport a liszttel egy tálba szitáljuk, majd a margarinos-tojásos krémet hozzáadjuk, és rendesen összegyúrjuk. Hűtőbe rakjuk néhány órára.
Egy tepsibe sütőpapírt rakunk, majd a tésztából dió méretű gömböket sodrunk, és a tepsibe rakjuk.
180 fokos előmelegített sütőben megsütjük őket, majd lehűtjük.
Mindegyik belsejét kikaparjuk, majd megtöltjük az előre elkészített krémmel.
A vajat a porcukorral nagyon alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a lekvárt, a kikapart tésztát, a rumot, vagy rumaromát, kakaót, és ezt is jól összekavarjuk. Ezzel töltjük meg a kikapart tészták belsejét, majd összetapasztjuk őket. A krém összefogja.
A barackok, vagy narancsok külsejét színezzük ételfestékkel, vagy aromával, ha barackot készítünk, akkor finom kristálycukorba is hempergetjük, majd egy-egy zöld levelet tűzünk bele. Ha van bukszus, vagy citrom-, esetleg narancs levél, az tökéletes erre a célra.