A baklava egy keleti, rétes alapú édesség, melyet dióval vagy pisztáciával töltenek meg, és cukorral vagy mézzel ízesítenek.
Hozzávalók:
- 6 darab réteslap
- 10 dkg vaj
- 25 dkg dió
- 15 dkg cukor
- 2 mokkáskanál fahéj
- 15 dkg méz
- 1 dl citromlé
- 1 dl víz, vagy tej
Baklava elkészítése:
A darált diót összekeverjük a fahéjjal, és a fele cukorral.
A cukorból a mézből, a citromléből, és a vízből (vagy tejből) szirupot főzünk.
A vajat felolvasztjuk.
Előveszünk egy tepsit, lekenjük az olvasztott vajjal, rárakunk két réteslapot, vajjal megkenjük.
Most diós-cukros-fahéjas keverék felét rászórjuk a réteslapra, rárakunk két réteslapot, ezt is megkenjük vajjal, majd rászórjuk a töltelék másik felét.
Jöhet rá a maradék két réteslap.
Most éles késsel felvágjuk az egészet egyenlő négyzetekre, majd egyik irányban átlósan is, így háromszögeket kapunk.
Leöntjük az egészet a felfőzött szirup felével.
A sütőt előmelegítettük, és 180 fokon sütni kezdjük – nagyjából fél óra szükséges. Közben a maradék, fele sziruppal locsolgatjuk, amikor kész, kivesszük a sütőből, és még forrón nyakon öntjük a maradék sziruppal.
Nagyon ütős…