Így, húsvét vége fele – ha a hűtőben még szép mennyiségű sonka található – felvetődik a gondolat: mi legyen a húsvéti sonkával.
Van, aki lefagyasztja, aztán idővel vagy ráakad, vagy kénytelen kidobni néhány hónap múlva, de olyan is van, akinek már sonka mentő receptek tömkelege áll rendelkezésére.
Nézzük akkor mit is tehetünk vele? Hogy használhatjuk fel, hogy fogyasztásakor ne azonnal a már megunt húsvéti sonka jusson eszünkbe.
Ha van sonkából is 20-30 dkg, és néhány főtt tojás is maradt, akkor kiváló gondolat a rakott krumpli, amit aztán variálhatunk úgy, ahogy kedvünk tartja.
Rendkívül finom ízt ad, így változatossá tehetjük például a fasírtot. Ledaráljuk a maradék sonkát és hozzákeverjük a fasírt húshoz, fűszerezése ugyanaz, egyedül a sótartalmát vegyük figyelembe.
Nem feltétlenül kell recepthez alkalmazkodni, hisz egy kis főtt tésztával, tejföllel a tetején, vagy akár a sonka környékén is, nagyon gyors, és finom ebédet, vacsorát varázsolhatunk.
Ha töltött káposztát készítünk – akár a töltelékbe is rakhatunk belőle, de mellé is tehetjük, hogy együtt főjön. Ad annyi ízt, hogy a töltelék kap egy kis „csavart” tőle. Mivel a töltött káposzta kiválóan fagyasztható, rakjuk be a fagyóba, néhány hét múlva különlegesen finom káposztát falatozhatunk.
Sokan készítik a lepcsánkát csirkemell darabkákkal. Simán ki lehet próbálni most sonkát belevágva, vagy darálva, biztos, hogy kapós lesz.
Darált sonkát keverhetünk a pogácsa, vagy sós rúd tésztájába is, ha rudat készítünk jó, ha kétszer engedjük át a darálón. Nagyon jó sör-, vagy borkorcsolya lesz belőle.
És hát ott a megszokott, általánosan használt mentő ötlet a bableves, krumplileves, gulyásleves és társai. Sonkalé helyett sonkadarabkákkal rendkívül finom első fogást varázsolhatunk segítségével.