A füstölt húsos, tésztás bableves kiadós, laktató étel, melyben a füstölt hús íze dominál, a babbal és a zöldségekkel rendkívül étvágygerjesztő, ízletes.
Hozzávalók:
- 50 dkg fehér, vagy tarkabab
- 80 dkg füstölt disznóhús (csülök vagy oldalas)
- kb. 3 l víz
- 5 szál zellerlevél
- 1 fej vöröshagyma
- 3 db sárgarépa
- 3 db petrezselyemgyökér
- 3–4 db krumpli (kockára vágva)
- kb. 10-15 dkg apró kockatészta
- 2 evőkanál zsír
- 6 dkg liszt
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
Füstölt húsos, tésztás bableves elkészítése:
A babot a füstölt hússal együtt feltesszük főni bő, kb. 3 liter vízben. Körülbelül 1 óra elteltével hozzáadjuk a zöldségeket a krumpli kivételével. A krumplit majd csak akkor tesszük bele, amikor a bab és a hús már majdnem teljesen megpuhult.
Pár perc főzés után hozzáadjuk a kockatésztát, amit lisztből, tojásból és kevés sóból gyúrunk, majd apró kockákra vágva a levesbe szórunk. (természetesen kész tésztával is főzhetjük)
Közben a zsírból, lisztből és zúzott fokhagymából zsemleszínű rántást készítünk, hozzákeverjük a pirospaprikát, majd egy pohárnyi hideg vízzel felengedjük. A rántást a kész leveshez öntjük, és az egészet alaposan összeforraljuk.
Így kapunk egy gazdag, sűrű és ízletes bablevest, ami főételnek is beillik.
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍