Füstölt húsos, tésztás bableves

A füstölt húsos, tésztás bableves kiadós, laktató étel, melyben a füstölt hús íze dominál, a babbal és a zöldségekkel rendkívül étvágygerjesztő, ízletes.

Hozzávalók:

  • 50 dkg fehér, vagy tarkabab
  • 80 dkg füstölt disznóhús (csülök vagy oldalas)
  • kb. 3 l víz
  • 5 szál zellerlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 3 db petrezselyemgyökér
  • 3–4 db krumpli (kockára vágva)
  • kb. 10-15 dkg apró kockatészta
  • 2 evőkanál zsír
  • 6 dkg liszt
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika

Füstölt húsos, tésztás bableves elkészítése:

A babot a füstölt hússal együtt feltesszük főni bő, kb. 3 liter vízben. Körülbelül 1 óra elteltével hozzáadjuk a zöldségeket a krumpli kivételével. A krumplit majd csak akkor tesszük bele, amikor a bab és a hús már majdnem teljesen megpuhult.

Pár perc főzés után hozzáadjuk a kockatésztát, amit lisztből, tojásból és kevés sóból gyúrunk, majd apró kockákra vágva a levesbe szórunk. (természetesen kész tésztával is főzhetjük)

Közben a zsírból, lisztből és zúzott fokhagymából zsemleszínű rántást készítünk, hozzákeverjük a pirospaprikát, majd egy pohárnyi hideg vízzel felengedjük. A rántást a kész leveshez öntjük, és az egészet alaposan összeforraljuk.

Így kapunk egy gazdag, sűrű és ízletes bablevest, ami főételnek is beillik.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍