Az aranypogácsa nem véletlen kapta a nevét. Csodálatos színe magyarázza, kiváló vendégváró, porhanyós finomság.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 3-4 tojás sárgája
- 1-2 teáskanál só ízlés szerint
- 1 kis pohár tejföl
- 30 dkg liszt
- 50 dkg vaj
- tetejére egy tojás sárga
Aranypogácsa, sütőporos pogácsa elkészítése:
A 30 dkg lisztet a vajjal, vagy margarinnal összegyúrjuk, téglalapra formázzuk, majd fóliába csomagoljuk, hűvösre rakjuk.
Közben összegyúrjuk a tésztához valót.
A lisztet a sütőporral és a sóval egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, és annyi tejfölt, hogy lágy, gyúrható tésztát kapjunk.
Lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és belecsomagoljuk az addig hűvösön tartott lisztes vajat.
Tetejét megnyomjuk, kinyújtjuk, ismét hajtogatjuk, kicsit hűvösre rakjuk, majd ismételjük még kétszer.
A végén enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagra sodorjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Tetejét lekenjük tojássárgával, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakva 180 fokon jó félóra alatt készre sütjük.
Tetejét kedvünk szerint meg is szórhatjuk.