Az aranygaluska egy diós kelt tésztaféle, melynek falatjait külön-külön készítjük elő, és tökéletes méretű darabokra szedhető. Készíthetünk hozzá vanília sodót, mely lényegében egy hígabb vanília krém.
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 4 evőkanál vaj
- 3,5 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 3 db tojás sárgája
- olaj a tepsi, forma kikenéséhez
Diós töltelék:
- 30-35 dkg darált dió
- 20 dkg kristálycukor
- 1,5 dl olaj, vagy olvasztott vaj
Aranygaluska elkészítése:
Az alapanyagaink konyhamelegek.
A tejbe morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kis cukrot, s várunk vele.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, majd a vajjal, a tojássárgával, az élesztővel, csipetnyi sóval jó alaposan kidagasztjuk.
Ha már hólyagos, akkor lerakjuk kelni, duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, majd jó ujjnyi vastagra nyújtjuk, s kisebb pogácsaszaggatóval kiszurkáljuk.
Ezután egy közepes tepsit, vagy egy nagyobb tortaformát előveszünk, jó alaposan zsiradékkal kikenünk
A kiszaggatott apró tésztákat az olajba, vagy olvasztott vajba forgatjuk lazán, utána pedig a cukros dióba. A diós tésztákat a kivajazott formába rakjuk szépen egymás mellé, de nem túl szorosan.
Ha már az összes le lett rakva, akkor nagyjából 5 percet pihentetjük, majd berakjuk az előmelegített sütőbe 180 fokra, és nagyjából félóra alatt pirosra sütjük.