Az anyós pirula külsőre, és elkészítési módjában hasonlít az ördög pirulára, de ez nem égetett tésztából, hanem kelt tésztából készült.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 evőkanál kristálycukor
- 3-4 db tojás sárgája
- 2 dl langyos tej
- 1 dkg élesztő
- olaj a sütéshez
- porcukor
- kakaó, vagy csokoládé dara a forgatáshoz
Anyós pirula elkészítése:
A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, elkavarjuk a cukorral, felfuttatjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját a liszthez adjuk, majd a már felfutott élesztővel összekeverjük.
Nagyon alaposan kidolgozzuk, jó hólyagosra, majd letesszük pihenni.
Félóra múlva lisztezett deszkára borítjuk, és a kifejezetten lágy tésztát lisztezve kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, de akár kanállal is szaggathatjuk, akkor a legjobb megoldás, ha a kanalat olajba mártjuk.
Szaggatás után is pihentetjük még a tésztát, majd forró olajban kisütjük, sütés után pedig csokoládédarába, vagy porcukros, vagy akár kristálycukros kakaóporba hengergetjük.
Tökéletes hozzá a tortadara is.