Az anyós féle sajtos pogácsa régi családi recept, kockás füzetbe íródott, ő is még a nagyijától tanulta. Csoda finom.
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 6-8 evőkanál tej
- 1 kisdobozos tejföl
- 1 db tojás
- 25 dkg vaj
- 1 teáskanál só
- 15 dkg reszelt sajt a tésztába (Trappista)
- 5 dkg a tetejére
- 1 tojás a lekenéshez
Anyós féle sajtos pogácsa elkészítése:
Az élesztőt a tejbe morzsoljuk, elkeverjük, felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sót, a tésztába való sajtot, a kisdobozos tejfölt, a tojásokat, és jó alaposan összegyúrjuk.
Lisztezett felületen három-négy alkalommal kinyújtjuk, hajtogatjuk. Közben pihentetjük a tésztát kb. negyedórákat.
Ezután lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, irdaljuk, kiszaggatjuk a pogácsákat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk távolságot tartva, s mindegyik tetejére csipetnyi reszelt sajtot szórunk.
180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.