Az amerikai palacsinta látszatra sokban különbözik az általunk ismert palacsinta recepttől, holott valójában közeli rokonságban állnak.
Mindössze egyetlen dolog az, ami tökéletesen megkülönbözteti őket, s egyben befolyással van állagára, kinézetére.
A tojásokat nem egyben ütjük bele, hanem szétválasztjuk, és a fehérjéből habot verünk.
Ettől lesz lazább a szerkezete – no meg egy kis sütőportól.
Hozzávalók:
- 20 dkg rétesliszt
- 3 evőkanál porcukor
- 2 tojás sárgája
- 6 dkg olvasztott vaj
- csipet só
- 2 tojás fehérje
- 2 dl tej
- 1 kanálnyi sütőpor
Amerikai palacsinta elkészítése:
A rétesliszthez hozzáadjuk a sütőport odafigyelve, hogy nehogy csomós maradjon.
Belekeverjük a porcukrot, majd a szétválasztott tojások sárgáját, s hozzáadjuk az olvasztott vajat is, parányi sóval meghintve.
Ezeket összekeverjük, majd jöhet bele a tej, s a végén a habbá vert tojásfehérje lazán beledolgozva.
Ha kikevertük – ezt a palacsinta tésztát is letesszük pihenni, úgy lesz az igazi. Elég negyedóra, de ezzel ne takarékoskodjunk.
Egy amerikai palacsinta sütéséhez bőven elég fél decinyi massza
Forró sütőben sütjük, amint a széle kezd szilárdulni, már átfordítható – nagyjából 2-3 perc alatt készül el az első oldal. Különbség a magyarral összevetve, hogy itt a második oldalnak is nagyjából ugyanannyi a sütési ideje.
A kisütött palacsintákat lehetőleg ne tányérra, hanem rácsra rakjuk, külön-külön, hogy ne érjenek össze, vagy csak a széleik éppen hogy.
A serpenyőt sütéskor olajozzák, de csak leheletvékonyan – általában ecsettel kenve.
Ezt a fajta palacsintát juharszirupppal tálalják, persze tökéletes bármilyen lekvárral, dzsemmel, tejszínnel, vagy akár csak magában.