Az amerikai palacsinta kedvelt reggeli étel volt egykor, mára inkább édességként fogyasztjuk. Közeli rokonságban van az általunk ismert recepttel, valójában csak a kikavarás mikéntje, és a lazításra szánt sütőpor a különbség.
Hozzávalók:
- 30 dkg grízes liszt
- 3 evőkanálnyi cukor – ízlés szerint elhagyható
- 2-3 tojás – mérettől függően
- 8 dkg teavaj felolvasztva
- parányi só
- 2,5 dl tej
- jó késhegynyi sütőpor
Amerikai palacsinta egyszerű elkészítése:
A lisztet és a sütőport átszitáljuk.
Hozzáadjuk a cukrot is, majd a tojásokat, és az olvasztott vajat, pici sót, majd egy fakanállal kikeverjük. Mehet bele a tej, s egy elektromos habverővel először nagyon alacsony fokozaton, később kicsit bátrabban szép, egyenletes, habosra keverjük.
Mikor ezzel megvagyunk – lerakjuk pihenni – jó 10 percre.
Sütéskor felforrósítjuk a serpenyőt, vagy sütőformát, fél deci masszából egy szép palacsinta lesz. Olajat használjunk kenésre, de nagyon-nagyon vékonyan.
Lényegében ugyanúgy, mint a mi palacsintánknál – amikor a széle már szilárd, akkor fordítani is tudjuk. Mindkét oldalt egyforma hosszú ideig sütjük.
Rácsra szedjük egymás mellé, csak amikor már hűlt – rakjuk egymásra.
Édesen és sósan is készíthető, fogyasztható. Eredetileg juharsziruppal fogyasztják.