Az amerikai csokis fánk nagy kedvencünkké válhat, ha egyébként is fánk rajongók vagyunk. Egy kis csokival megbolondítva, esetleg színes cukorral megszórva különleges finomsággá válhat.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 2 db tojás
- 2 evőkanál cukor
- 5 dkg vaj, vagy margarin
- 1 csipet só
- 2,5 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál rum
- 1 tábla csokoládé, vagy tortabevonó
- esetleg cukordara
- zsiradék a sütéshez
Amerikai csokis fánk elkészítése:
Az élesztőt egy kis tejben felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásokat, sót, cukrot, a vajat, és beleöntjük a rumot is. Ekkor adjuk hozzá a már felfutott élesztőt, és elkezdjük összedolgozni, majd folyamatosan adjuk hozzá a többi langyos tejet.
Jól kidolgozzuk szép simára, majd letesszük letakarva pihenni, hogy megkeljen.
Ha duplájára kelt, akkor lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk ujjnyi vastagra, majd nagy szaggatóval, vagy pohárral kiszúrjuk, a kisebb lyukat meg kis pogácsaszaggatóval, kis pohárral készítjük.
Közepesen forróra melegítjük a bő zsiradékot, majd egyszerre pár darabot sütve, először a fánkok felső részét rakjuk az olajba. Lefedjük az edényt, majd ha megfordítottuk, azt már fedő nélkül sütjük. Ha már szép piros, papírtörlőre szedjük, majd hagyjuk hűlni.
Ha meghűlt, akkor mikróban, vagy gőz fölött olvasztott, egy evőkanál olajjal felkevert csokoládéba mártjuk az egyik oldalát, aztán lerakjuk őket dermedni. Csokis tetejét cukordarával is megszórhatjuk.