Az aludttejes sajtos pogácsa annyiban másabb, mint a megszokott sajtos pogácsák, hogy a hozzá használt aludttej, vagy kefir könnyedebbé teszi, és másnap is finom, puha.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál cukor
- 20 dkg zsír, vagy 25 dkg vaj, vagy margarin
- 1 db tojás
- 25 dkg sajt reszelve
- 2,5 dl aludttej, vagy kefir
- 2 teáskanál só (ízlés szerint)
- 1 db tojás a kenéshez
Aludttejes sajtos pogácsa elkészítése:
Egy kis tejbe kavarjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk pici lisztet, elkeverjük, hagyjuk felfutni.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, belemorzsoljuk a zsiradékot, mehet bele a tojás, az élesztő, aludttej, és jól összedolgozzuk.
Kinyújtjuk nagyjából centis vékonyra lisztezett deszkán, és hajtogatjuk, mintha leveles tésztát készítenénk. Utána hagyjuk picit kelni, nagyjából félórát. Nem kell többször, mindössze egy alkalommal.
Lisztezett deszkán ujjnyi magasra kinyújtjuk, tojással lekenjük, várunk pár percet, majd beirdaljuk a tetejét, rászórjuk egyenletesen a reszelt sajtot, majd kiszaggatjuk közepes pogácsaszaggatóval.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól jó ujjnyi távolságra, majd 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából félóra alatt szép pirosra sütjük.
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍