Az aludttejes prósza egy régi, népi étel, melynek elkészítése nagyon egyszerű. Dúsíthatjuk lényegében bármivel, de legjobban a gyümölcsdarabok, vagy sűrű lekvár illik hozzá.
Hozzávalók:
- 1/2 liter aludttej, vagy kefir
- 25 dkg liszt
- 1-2 evőkanál cukor
- 1 laposabb evőkanál zsír
- 2db tojás
- lapos mokkáskanál só
- 1-2 kis dobozos tejföl
Aludttejes prósza elkészítése:
Nagyon egyszerű az elkészítése – az aludttejhez hozzáadjuk a cukrot, tojást, sót, aztán ha elkevertük, mehet bele a liszt is. Csomómentesre keverjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a masszát pedig egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük.
Egyenletesen eloszlatjuk, majd a tetejére tejfölből kiskanállal tejfölt „pötyögtetünk”.
Ugyanígy adagolhatunk bele például szilvalekvárt is, vagy darabolt almát, szilvadarabkákat, ahogy szeretnénk.
Addig sütjük, míg pirosas lesz, nagyjából félóra alatt készül el.