Az almával töltött kelt palacsinta laktató, tápláló, finom – íze sokkal markánsabb, tésztája puhább, lágyabb, mint a megszokott.
Hozzávalók:
- 1/2 kg rétesliszt
- 3 db tojás
- 1-2 kanál cukor
- kis csipet só
- 4 dl langyos tej
- 2 dkg élesztő
- 5-6 dl szódavíz, vagy ásványvíz
- kb. 2 evőkanál étolaj
Töltelék:
- 1-1,2 kg alma tisztítva
- 2-3 evőkanál cukor
- ízlés szerint őrölt fahéj
Almával töltött kelt palacsinta elkészítése:
Elkészítjük a tölteléket – a megtisztított almát nagylyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd egy edénybe tesszük, és megpároljuk, közben kavargatjuk. Ha már jó, letesszük hűlni.
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, pici sót, majd az élesztős tejjel jó simára kikavarjuk.
Ezután annyi ásványvizet adunk hozzá, hogy kicsit sűrűbb palacsinta tésztát kapjunk. A végén belekavarjuk az olajat is, teljesen eloszlatjuk.
Nagyjából 10-15 percet várunk a sütéssel, aztán az átlagostól kicsit vastagabb palacsintákat sütünk.
Csak az első sütésnél rakunk a tészta alá olajat, amúgy nem szükséges.
Ha a palacsinták kisültek, akkor megtöltjük őket. Porcukrozhatjuk is, de anélkül is finom.