Az almaszalámi a tavaszi, már kicsit fonnyadt gyümölcsök feldolgozására tökéletes. Kellemes falatozni való hétvégékre, egyre enyhülő estékre.
Hozzávalók:
- 2 kg meghámozott, tisztított alma
- 1/2 kg cukor
- 1-2 citrom héja és leve
- 15 dkg vaj
- 30-40 dkg darált dió
- 10 dkg mazsola apróra vágva
- 5 evőkanál kakaópor
- kristálycukor alá a forgatáshoz
Almaszalámi elkészítése:
Először a megtisztított almát vékonyra szeljük, majd a vajjal és a cukorral, a citromlével és a citrom héjával teljesen puhára pároljuk. Annyira puhára, hogy már szétfő.
Ekkor aztán hozzáadjuk a diót, az apróra vágott mazsolát, és a kakaót is, és innentől kevergetve teljesen sűrűre főzzük. Lényegében össze fog tapadni. Lehetőleg takarékon dolgozzunk vele, mert másképp könnyen leragad.
Ha már jó sűrű, akkor egy deszkát kristálycukorral beszórunk azon a területen, ahová a masszát halmozzuk, csíkban, szalámi formára.
Most hagyjuk, hogy meghűljön.
Ha már hideg, bevizezzük a kezünket, és hengert formálunk a masszából, tényleg, mintha szalámi lenne. Ha már jó a formája, akkor kristálycukorba forgatjuk egyenletesen, majd sütőpapírral bélelt tálcára rakjuk, és hűvös, szellős helyre lerakjuk.
Nem árt fogyasztás előtt egy-két nappal elkészíteni, hogy a külseje szikkadni tudjon.
Sokáig eláll hidegen tárolva, kiváló falatozni való, és természetesen kisebb adagban is készíthető.
Ha megszikkadt a külseje, akkor szeleteljük!