Almás porlós, Szabolcsban hívják így az almás omlós tésztát. Egyszerű a megoldás: porlós-omlós. És olcsó is.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 db tojás
- 20 dkg cukor
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál búzadara
- 1 citrom reszelt héja
- 30 dkg vaj, vagy margarin
- 1,5-2 kg savanykás alma megtisztítva, nagylyukú reszelőn reszelve
- 1 teáskanál fahéj – de lehet több is
Almás porlós elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk a sütőporral együtt, belemorzsoljuk a zsiradékot, hozzáadjuk a citromhéjat.
A tejföllel, tojással jól összegyúrjuk.
Letesszük pihenni a hűtőbe.
Fél-egy óra múlva lisztezett deszkán kétfelé osztjuk, két nagy tepsi méretű tésztát nyújtunk belőle.
Az egyik tésztalapot a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, megszórjuk búzadarával.
Az almát megtisztítjuk, lereszeljük, kinyomjuk a levét nagyjából, majd a tésztalapra szórjuk.
Tetejét meghintjük cukorral és fehéjjal, majd rárakjuk a másik tésztalapot.
Tetejét megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük meg, nagyjából 35 perc alatt.
Tetejét porcukrozzuk.