Az almás mákos süti hozzávalói különlegesen kiegészítik egymást. Édes, savanykás, hihetetlenül eteti magát.
Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 25 dkg vaj, vagy margarin
- 10 dkg zsír
- kis csipet só
- 2,5 dkg élesztő
- 20 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 tojás a kenéshez
Alma töltelék:
- 1 kg tisztított, reszelt alma
- 20 dkg cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1-2 marok zsemlemorzsa
Máktöltelék:
- 1/4 kg mák
- 20 dkg cukor
- 1/2 fél citrom leve és reszelt héja
- 2 dl tej
Almás mákos süti elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzámorzsoljuk a vajat vagy margarint, az élesztőt is jó lisztesen belemorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Ha szép egyenletes, akkor lefedve berakjuk a hűtőbe.
Elkészítjük a tölteléket.
Az almát megtisztítjuk, lereszeljük, a citrom héját lereszeljük, levét kinyomjuk, majd a cukorral, és zsemlemorzsával összekeverjük.
Elkészítjük a máktölteléket is.
A mákot ledaráljuk, a citromlével, citromhéjjal, cukorral összekeverjük. A tejet felmelegítjük, és leöntjük vele a mákot, összekeverjük.
A lehűlt tésztát három részre osztjuk, majd közepes méretű lapokra nyújtjuk.
Egy lapot sütőpapírral bélelt tepsiben, megszurkálva, hogy ne hólyagosodjon – 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Sütőből kivesszük.
Egy másik lapot kinyújtunk szintén tepsi méretűre, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és rákenjük a reszelt almát.
Erre ráhelyezzük a már kisült lapot.
Picit megnyomjuk, hogy egyenletes legyen, erre rákenjük a máktölteléket, és a harmadik nyers, kinyújtott lappal befedjük.
Tetejét megszurkáljuk, megkenjük felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180 fokon jó félóra alatt készre sütjük.