Az almás batyu készülhet leveles, vagy vajas tésztából, de kelt, kalács tésztából is tökéletes. Szinte azonos az elkészítése mindegyikből.
Annyi a különbség, hogy kelt tésztából kicsivel több alapanyaggal kell számolni, nagyjából fél kilónyival.
Hozzávalók:
- 30-50 dkg leveles, vajas, vagy kelt tészta
- Néhány savanykás alma, 3-4 átlagoska
- 4-5 dkg darált, vagy vágott dió
- mokkáskanálnyi fahéj
- cukor ízlés szerint
- 1 tojás a kenéshez
Almás batyu elkészítése:
A leveles, vajas tésztalapokat egymásra fektetjük és kinyújtjuk nagyjából 40 x 20 centi méretűre.
Ha kelt tésztából készítjük, akkor egyszerűen ekkorára nyújtjuk a tésztánkat.
Felvágjuk 8 darabra.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk és vagy apróra vágjuk, vagy lereszeljük.
A reszelt almát kicsit kinyomjuk, a tészta alatt megszórjuk pici búzadarával, vagy zsemlemorzsával, ráhalmozzuk a nyolcadnyi almát, megszórjuk fahéjas cukorral.
A négyzetek szélét megkenjük tojásfehérjével, a sarkait pedig középre húzzuk, és összecsípjük.
Kivajazott sütőlapra, vagy sütőpapírral bélelt, alacsony peremű tepsibe rakjuk, megkenjük a tetejüket tojás sárgájával.
Előmelegített sütőben 180-200 fokon jó negyedóra alatt készre sütjük.