Az albán krémes azoknak a kedvence, akik rajonganak az édes, krémes-habos süteményekért.
Hozzávalók:
- 8 db tojás sárgája
- 12 evőkanál kristálycukor
- 12 evőkanál víz
- 12 evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál kakaópor
- csipetnyi só
Krémhez:
- 5 evőkanál kristálycukor
- 2 csomag vaníliás puding
- 1/2 liter tej
- 8 db tojásfehérje
Tetejére:
- 1/2 liter 30 százalékos tejszín
- 1-2 vaníliáscukor
- 1-2 evőkanál kakaópor, vagy tortadara
Almás krémes elkészítése:
Vizes piskótát készítünk.
A vizet, a sót, és a tojássárgáját alaposan kikeverjük, apránként hozzáadjuk a cukrot is.
A lisztet, a sütőporral és a kakaóval szépen lassan a tojásos masszába keverjük, majd a végén alaposan kikeverjük.
Sütőpapírral bélelt, közepes tepsibe simítjuk.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük meg úgy, mint minden piskótát, első negyedórában nem nyitjuk a sütőajtót.
Ha megsült lehúzzuk a sütőpapírt, majd rácsra rakjuk hűlni.
Ezután elkészítjük a krémet.
A szokásos módon, csak más arányban megfőzzük a pudingot a tejben. Letakarva hagyjuk hűlni.
A tojások fehérjét egy pici sóval felverjük keményre, majd a még meleg krémhez kavarjuk lazán.
Mikor meghűlt, akkor a tésztára kenjük, elsimítjuk, akár a sütőbe is berakhatjuk kicsit, ha még meleg a tészta sütése után. De csak pár percre.
A behűtött tejszínt felverjük a vaníliával, majd a tészta tetejére simítjuk azt is, tetejét leszórjuk kakaóval, vagy tortadarával, esetleg reszelt csokoládéval, majd hidegre rakjuk.