Az abált szalonna egyik legkedveltebb, hasaaljából készült szalonnánk. Még az is szereti, aki egyébként nem rajong az ilyen finomságokért. Nem kell hozzá disznótor, otthon is elkészíthetjük.
Hozzávalók:
- 1 dkg sertés hasaalja nyers szalonna két darabban
- 1,5-2 dkg só
- 1 fej fokhagyma
- 2 evőkanál édes fűszerpaprika
- abáló léhez 1-2 vöröshagyma összevágva
- 1 evőkanál szemes bors
Abált szalonna elkészítése:
A nyers hasaalja szalonnát bőrével együtt jó tenyérnyi darabokra vágjuk, szép négyzetesre.
Vizet forralunk, melybe beleszórjuk az abáláshoz szükséges borsot, és az apróra vágott vöröshagymát.
Ha felforrt, akkor a forró vízbe belerakjuk az abálandó szalonnát, és 2-3 órát főzzük. Nem lobogva, nyugodtan. Annyi víz legyen az edényben, hogy rendesen ellepje a szalonnákat.
Ha megfőtt, akkor kiszedjük, és megvárjuk, hogy langyosra hüljön.
A fokhagymát megtisztítjuk, összetörjük. Rákenjük a szalonnára mindegyik oldalán.
Sóval is megszórjuk, és még jó langyosan megszórjuk fűszerpaprikával, átkenjük vele. Már előtte is összekeverhetjük a sót a paprikával, úgy egyenletesebb lesz.
Csak hidegen fogyasztjuk!