A zsenge karalábéleves manapság már egész évben elkészíthető, így különlegesen finom levessel gazdagíthatjuk konyhai recepttárunk.
Hozzávalók:
- 2 zsenge kisebb karalábé
- 2-3 dl tejföl
- 1 kissebb vöröshagyma
- néhány szál petrezselyemzöld
- 1 kedvenc leveskocka (elhagyható)
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál étolaj, vagy 1 evőkanál liszt
- 1 kis kanál fűszerpaprika (elhagyható)
- só ízlés szerint
- teáskanál cukor
Zsenge karkalábéleves elkészítése tejfölösen:
A karalábét megtisztítjuk, kedvünk szerinti hasábokra vágjuk.
A hagymát apróra vágjuk, majd a zsiradékon nagyon világos sárgára „pirítjuk”, inkább fonnyasztjuk.
Lehúzzuk, hozzá keverjük a fűszerpaprikát (ha használjuk), majd a karalábét is hozzáadjuk, átkeverjük. Lassú tűzön pirítjuk pár percig, majd pároljuk, kis pohár víz hozzáadásával.
Ekkor hozzáadjuk a leveskockát, sót, és nagyjából 1 liter vizet.
A tejfölt a liszttel átkeverjük, majd ha a karalábé már puha, akkor a levesből egy kis forró levet hozzákeverünk a tejfölös masszához, aztán azzal behabarjuk levesünket. Néhány percig még főzzük lassú tűzön, hogy a tejföl ne csapódjon ki.
Cukorral ízesítjük, ha szükséges, pótoljuk a sót is. (Cukrot pároláskor is hozzáadhatjuk)
A karalábé tisztításakor a belső leveleket is feldarabolhatjuk, és a fővő leveshez adhatjuk, kellemes karalábé íze van.