A vaníliás tejfölös piskóta kevesebb tojással készül, mint hagyományos párja, és sütése is több időt vesz igénybe, pont a tejföl miatt.
Hozzávalók:
- 5 db tojás
- 2,5 dl tejföl
- 25 dkg porcukor
- 40 dkg grízes liszt
- 1/2 sütőpor
- 1-2 csomag vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
Vaníliás tejfölös piskóta elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját a cukorral, a tejföllel és az átszitált sütőporral alaposan kikeverjük.
Ezután felverjük a tojások fehérjét, majd fokozatosan összedolgozzuk a liszttel és a tojásfehérjével a tejfölös-tojássárgás masszát. Innen is egy kanál, onnan is egy kanál, míg az egész egy massza nem lesz. Ezután hozzáadjuk a vaníliát és a citromhéjat is, mindkettőt lazán keverjük bele.
Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük ki, az első 5 percben 200 fokon, utána visszavehetjük 160-170 fokra.
Sütési ideje kb. 40 perc, de minden sütő másképp süt. Tűpróbával ellenőrizzük.
Első öt percben nyitott sütőajtónál hűtjük, utána deszkára borítva pihentetjük.
Fotó: Pixabay: Zozz_