Egy igazi klasszikus sütemény, aminek a könnyű, roppanós lapjai és a selymes vaníliakrémje egyszerűen ellenállhatatlan. Az a fajta édesség, ami mindig ünnepivé teszi az asztalt, és már az illatával is mosolyt csal mindenki arcára.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20–25 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg kristálycukor
- 2 dkg szalalkáli
- 1 dl tej
- 1 tojás
A krémhez:
- 1 liter tej
- 25 dkg kristálycukor
- 8 csapott evőkanál liszt
- 8 tojássárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
- porcukor
Vaníliás krémes elkészítése
A lisztet a vajjal vagy margarinnal gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a tejben feloldott szalalkálit és a cukrot. Az egészet alaposan összedolgozzuk, hogy szép egynemű tésztát kapjunk. Ezt három vagy négy egyforma részre osztjuk, majd tepsi méretű lapokra nyújtjuk. A lapokat sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük, és ha kihűltek, óvatosan deszkára tesszük őket.
A krémhez a tojássárgáját, a lisztet, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot a tejjel együtt vízgőz felett sűrű, fényes vaníliakrémmé főzzük. A legjobb, ha a krémet még forrón rétegezzük a sült lapok közé, egyenletesen elosztva. A tetejét kissé lenyomkodjuk, és érdemes rá sütőpapírt tenni, majd arra egy tepsit vagy valamilyen súlyt, hogy a krém szépen összeálljon.
Hűvös helyen hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tetejét meghintjük porcukorral. Végül vizes késsel hosszúkás, körülbelül kétujjnyi széles szeletekre vágjuk.
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍