Vaníliás debreceni krémes

Egy igazi klasszikus sütemény, aminek a könnyű, roppanós lapjai és a selymes vaníliakrémje egyszerűen ellenállhatatlan. Az a fajta édesség, ami mindig ünnepivé teszi az asztalt, és már az illatával is mosolyt csal mindenki arcára.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20–25 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 dkg szalalkáli
  • 1 dl tej
  • 1 tojás

A krémhez:

  • 1 liter tej
  • 25 dkg kristálycukor
  • 8 csapott evőkanál liszt
  • 8 tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor

A tetejére:

  • porcukor

Vaníliás krémes elkészítése

A lisztet a vajjal vagy margarinnal gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a tejben feloldott szalalkálit és a cukrot. Az egészet alaposan összedolgozzuk, hogy szép egynemű tésztát kapjunk. Ezt három vagy négy egyforma részre osztjuk, majd tepsi méretű lapokra nyújtjuk. A lapokat sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük, és ha kihűltek, óvatosan deszkára tesszük őket.

A krémhez a tojássárgáját, a lisztet, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot a tejjel együtt vízgőz felett sűrű, fényes vaníliakrémmé főzzük. A legjobb, ha a krémet még forrón rétegezzük a sült lapok közé, egyenletesen elosztva. A tetejét kissé lenyomkodjuk, és érdemes rá sütőpapírt tenni, majd arra egy tepsit vagy valamilyen súlyt, hogy a krém szépen összeálljon.

Hűvös helyen hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tetejét meghintjük porcukorral. Végül vizes késsel hosszúkás, körülbelül kétujjnyi széles szeletekre vágjuk.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍